Wandel er op los!

Wandel er op los!

Hele dagen binnenzitten? Goed gek! We dagen je uit om op een veilige manier uit je kot te komen.

Ontdek de Bilzerse natuurpracht met onze wandeltips. Wedden dat je nog steeds nieuwe plekjes zal ontdekken? ;)

1. Greenspot Alden Biesen

Deze 4 bewegwijzerde landschapswandelingen, op de oostelijke helling van de boven-Demervallei, voeren je langs hoogstamboomgaarden, uitgestrekte akkers op plateaus en beekdalen met natte micronatuur.

Vertrek: Landcommanderij Alden Biesen
Afstanden: 4 km (groene en blauwe lus) - 8,5 km (oranje lus) - 16 km (gele lus)
Wandelkaart: 2,50 euro

2. Verborgen moois Jonckholt

De Verborgen Moois wandeling Jonckholt neemt je mee op ontdekkingstocht doorheen eeuwen geschiedenis. Met de Verborgen Mooiswandeling Jonckholt lichten we een tip van de historische sluier. De ruïne van de ridderburcht ligt nog steeds goed verscholen en geheel verlaten in een stille uithoek van Hoelbeek. Het typisch landelijke kasteel Groenendaal in Waltwilder springt daarentegen in het oog en staat te pronken in de grote Engelse parktuin.

Vertrek: Kerk Hoelbeek
Wandelingen: 5 en 5,7 km of 9,2 km (gecombineerd)
Wandelkaart: 1,50 euro 

    

3. Watervalbos

Watervalbos is een groene oase temidden van een landbouwlandschap.Het ‘bos’ uit de naam verklapt natuurlijk al veel. Meer precies gaat het over een waardevol eiken-haagbeukenbos in het brongebied van de Marebeek dat zelfs al op de Ferrariskaarten voorkwam. Rond dat bos liggen enkele hooilanden. Het vochtige milieu zorgde in elk geval al voor zeer interessante planten als bleke zegge en boszegge.

Vertrek: Onze-Lieve-Vrouw-plein Hoeselt

Wandelingen: 3,6 km (blauw)

4. Bossen van Schoonbeek

De bossen van Schoonbeek liggen in de overgangszone tussen Kempen en Haspengouw. Deze gemengde invloed wordt weerspiegeld in de begroeiing en de afwisseling van lemige, zandige en moerassige stukken grond.

Vertrek: Kerk Schoonbeek

Wandelingen: 1,52 km (geel) + 5,97 km (Blauw) of 3,35 km (groen)

5. Munsterbos

Het Munsterbos mag zich sinds 2020 officieel 'Nationaal Park Hoge Kempen'   noemen. Tijdens de tocht door het Munsterbos wandel je op de grens tussen Kempen en Haspengouw. Je ontdekt er stukjes heidelandschap die in Haspengouw nergens anders meer voorkomen. Een zestal beken doorsnijdt het natuurgebied van 400 hectare. Blikvanger is het eeuwenoude vijvergebied en de moderne uitkijktoren om de zeldzame water- en moerasvogels te observeren.

Vertrek: Leroyplein Munsterbilzen

Wandelingen: 5 km (1 uur) of 8 km (2 uur)
Wandelkaart: 2,50 euro

6. De Hoefaert

In De Hoefaert is het naaldhout nog steeds in de meerderheid. De naam Hoefaert verwijst naar de hoefstallen waar de ridders hun paarden lieten beslaan. Voor de wandelaars staan er op regelmatige afstanden oriëntatieborden en rustbanken. In De Hoefaert tref je ook het stiltegebied Zwarteput aan. Het gebied dankt zijn naam aan een oude bronnengebied.

Vertrek: overgang Hoefaertweg/dorpsstraat Gellik

Wandelingen: 4,2 km (groen) & 9,6 km (rood)

7. Expeditie Bilzen

Trek je er liever een hele dag op uit? Kies dan voor 1 van de Expeditie Bilzen lussen.

Ontdek ze op deze pagina.

8. Stadswandeling

De koperen spijkers, voorzien van de (boeiende) B van Bilzen, brengen je langs de mooiste plekjes en monumenten van onze Demerstad. De wandeling start aan het oude stadhuis op de Markt. Net voor het perron vind je de eerste koperen spijker die je op weg zet. In de bijbehorende brochure vind je een plannetje en heel wat uitleg over de bezienswaardigheden die je tegenkomt.

Vertrek: stadhuis, Markt, Bilzen
Wandeling: +/- 4 km
Wandelkaart: 2,5 euro

9. Demerwalk

De Demerwalk is een belevingsvolle wandeling die je langs de gedenkwaardige plekken van Jazz Bilzen loodst: de (gescheiden) camping, de eerste backstage, de graffititoren waar streetartists hun festivalimpressies op achterlieten… Download de app en luister tijdens je wandeling door de Demervallei naar muziekfragmenten, interviews met artiesten en verhalen van Bilzenaren, bezoekers en vrijwilligers.

Vertrek: Meeting Point - Oud Stadhuis op de Markt
Afstand: 5,5 km

10. En nog veel meer!

Al onze andere wandelingen kan je terugvinden via deze link. (deze zijn niet allemaal bewegwijzerd)