Montepertini

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

Montepertini. Presidentiële naam. Koninklijke smaak. En toch voor iedereen. Van iedereen. Gestoeld op kennis en vakmanschap. Geschoeid op Italiaanse leest. Gegroeid op Limburgse bodem. Waar gemoedelijkheid en vriendschap grondstoffen zijn. Waar mensen samenkomen. Elkaar ontmoeten. Van harte. Oprecht. De fles op tafel. De voeten eronder. Klinken. Praten. Een lach. Een traan. Maar altijd samen. Insieme.

Wijn uit een dorp. Vroeger Monpertin. Een huis aan de rand. Tussen Blook en veld. Oneindig vergezicht. Tot de meander. Waar het water klotst. En de eerste druiven rijpen. Hier woont en werkt de familie Celli. Hier leven ze hun droom. Vol passie. Met visie. In dit vlakke Limburgse landschap bouwen zij hun Italiaanse berg. Montepertini.

Meer weten over de Celli’s en hun wijn?
Hier vertellen ze hun verhaal…

La famiglia
Fabio (37), Laura (36), Matteo (8) en Elena (5). Samen zijn wij de familie Celli. Onze namen verraden Italiaanse wortels. Niet verwonderlijk dus dat ons gezin centraal staat. In alles wat we doen. We delen onze levens en we delen onze passies. Niet in het minst die voor de natuur. En de vruchten die ze voortbrengt. Lekker eten en drinken, het is ons leven. Omdat het mensen samenbrengt. Vriendschappen smeedt. Familiebanden versterkt. Net daarom bouwen wij aan onze droom: een eigen topassortiment van Belgische wijnen.

“Als kind zat ik vaak op de schoot van mijn grootvader.
Dan mocht ik mijn stukje brood in zijn glas wijn soppen.”
Fabio Celli

De liefde voor wijn vloeit als een rode draad door Fabio’s leven.
Hij groeide op in een familie van wijnliefhebbers.
Een warm nest waar gezelligheid en lekker tafelen hand in hand gingen.
Na zijn studententijd pikte hij die wijndraad dan ook weer snel op.
Door jarenlang actief te zijn in de wijnhandel,
raakte Fabio steeds meer gepassioneerd door het productieproces.
In 2017 startte hij zijn opleiding tot professionele wijnmaker,
die hij in 2019 succesvol vervolledigd heeft.

Het terroir en de druiven
Nu stond niets nog onze droom in de weg. De zoektocht naar het geschikte perceel kon beginnen. Een lang en hobbelig traject, zo bleek. Niet elk stuk grond is immers geschikt voor wijnbouw. Integendeel. Alle puzzelstukjes moesten kloppen: oriëntatie, ligging én bodem. Gelukkig vonden we ze. Die ene perfecte locatie. De druivelaars genieten er heel de dag van het licht. Van zonsopgang tot zonsondergang. Een bosrand beschermt hen tegen de koude noorderwind. De bodemanalyse bevestigde: de combinatie van kiezel en mergel maakt dit tot een uniek terroir. Om van het indrukwekkende uitzicht nog maar te zwijgen …

Volledig afgestemd op het terroir en het Belgische klimaat, kozen we in het voorjaar van 2018 voor vier soorten druiven: Pinot Noir, Pinot Blanc, Chardonnay en Auxerois.

De wijngaard
Maar voor we gingen planten, was er nog heel wat werk op het terrein. In het voorjaar van 2019 werd de grond voorbereid en de volledige wijngaard omheind. Als bescherming tegen de everzwijnen. Begin mei was het uiteindelijk wél zover. De druivenstokken gingen in de grond. Mooi op een rij, in noordzuidelijke richting. Wijndomein Montepertini was geboren.

In de zomer plaatsten we palen en draden in de wijngaard en aansluitend snoeiden we de druivelaars tot één tak. Zo kunnen de jonge wortels de nodige groeistoffen maximaal opnemen.  

Onze volgende stap? Op het einde van de winter snoeien we alle overgebleven stammetjes tot circa 60 centimeter. Dat wordt de toekomstige stam van de wijnstok. 

 

 

Grootte wijngaard: 1,25 hectare
Ligging: Koestraat, Eigenbilzen
Aantal druivelaars: 4.200


De filosofie
Het doel van de Montepertini-wijngaard is duidelijk: perfect gezonde druiven produceren. Dat vergt passie en toewijding. Maar ook respect voor de natuur en een permanente zorg voor de bodem en de wijnstokken. Dat doen we zo groen mogelijk. Met een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Dat is zoeken naar balans. Elke dag opnieuw. Maar voor ons de enige juiste weg naar een kwalitatief product.

De weg naar onze droom mee volgen?
We delen nieuwe ervaringen op deze website.